Diepgaande samenwerking tussen De Productie en Zozijn

Inleiding

Op locatie bij Zozijn in Raalte, een organisatie die er is voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel, gaan we in gesprek met 6 medewerkers van stichting De Productie. Zij zijn gedetacheerd bij Zozijn en werken binnen verschillende onderdelen. Er zijn 2 medewerkers werkzaam achter de balie, 3 medewerkers ondersteunen op de woningen aan de Kemphaan en 1 is actief binnen de dagbesteding. We bespreken de dagelijkse werkzaamheden, het gevoel bij Zozijn en de samenwerking met stichting De Productie.

Erik’s Perspectief: Veiligheid en Groei

Erik Bötzel is leidinggevende en voor een aantal het aanspreekpunt bij Zozijn en benadrukt het belang van een veilige en ondersteunende werkomgeving. Bij Zozijn draait alles om je prettig en veilig voelen, vanuit een veilige omgeving kun je mooie dingen doen en ook echt groeien, aldus Erik.

Erik geeft aan dat binnen Zozijn Raalte veel verschillende disciplines zijn; woningen, dagbesteding, logeren, behandeling (arts, gedragswetenschapper, fysiotherapeuten), en kantoren en dat ze bij sommige werkzaamheden ondersteuning zochten. Dit is waar destijds Raalte Werkt (nu stichting De Productie) in beeld kwam. Jacquelien, directeur van De Productie en tevens lang Manager Wonen geweest bij Zozijn, geeft aan dat Zozijn een fijne partner is, omdat Zozijn er veel energie in steekt om ervoor te zorgen dat iemand zich op zijn plek voelt en altijd onderdeel is van het grotere geheel. Het is fantastisch voor De Productie om mensen te detacheren op een plek waar ze echt onderdeel zijn van het team.

Werken binnen de woningen!

Een onderdeel van Zozijn, zijn de woningen. Vanuit De Productie worden er drie mensen gedetacheerd binnen het wonen. Ester, Ilonka en Nikee doen hun verhaal over de werkzaamheden en de ondersteuning vanuit Zozijn.

De ervaringen van Ester, Ilonka en Nikee met werken binnen de woningen!

Van het vouwen van was tot het smeren van brood voor cliënten, de dames beschrijven uitgebreid de dagelijkse taken die behoren tot de werkzaamheden bij Zozijn. De dag is heel gevarieerd, van het ondersteunen tijdens ontbijt en lunch tot het opvouwen en aanvullen van de was. De werkzaamheden variëren vaak van woning tot woning, waar ze overal weer hun steentje bijdragen. Ester benadrukt het belang van plezier hebben in je werk, een aspect dat haar al vijf jaar lang bij Zozijn houdt. Geen enkele dag is hetzelfde, wat het werk constant boeiend en leuk maakt.

Ester deelt als eerste haar reis als medewerker bij Zozijn, waar ze vijf jaar geleden is begonnen. Door de jaren heen heeft ze een gevoel van voldoening gevonden in haar werk, dankzij het directe contact met cliënten en de diversiteit aan taken die ze uitvoert. Daarnaast spelen collega’s een belangrijke rol in de ervaring van Ester bij Zozijn. Het sterke teamgevoel en de onderlinge ondersteuning draagt bij aan een mooie ontwikkeling.

Ilonka sluit zich aan bij Ester, vooral de vrijheid binnen Zozijn en het gevoel dat je altijd kunt zijn wie je bent maakt het werk zo prettig. Daarnaast geeft Ilonka aan dat haar collega’s altijd klaarstaan om te helpen. Vervolgens doet Nikee hier nog een schepje bovenop, bij de vraag wat het werk zo leukt maakt, zegt Nikee luid en duidelijk ‘ALLES’, maar als we doorvragen vindt Nikee toch echt het aan tafel zitten bij de cliënt het leukste. Ook omdat ze hier dan contact heeft met haar cliënten. Al met al vindt Nikee het gewoon heel fijn dat je kunt zijn wie je bent in een veilige omgeving, dat geeft ook rust.

Werken binnen de zorg!

Een ander onderdeel binnen Zozijn is binnen de dagbesteding de directe zorg aan cliënten. Sinds kort is Maureen gestart als collega binnen team A van de dagbesteding. Ondanks dat Maureen doet graag haar verhaal over het werken bij Zozijn binnen de zorg.

De ervaring van Maureen

Mijn taken variëren, wat ik normaal doe, is het ondersteunen van mijn collega’s op het gebied van activiteiten en het helpen bij persoonlijke verzorging van de cliënten. Er zit veel verschil in de groepen waarmee je werkt, de ene groep ‘beleeft’ het meer en de andere groep is meer van de activiteiten. Deze afwisseling in groepen maakt mijn werk gewoon heel erg leuk en afwisselend. Hier haal ik ook gewoon heel veel plezier uit.

Als we vragen naar de ervaring met Zozijn is Maureen heel duidelijk. Vanaf het begin ben ik gewoon heel goed begeleid en heb ik altijd het gevoel gekregen dat ik kan zijn wie ik op dat moment ben. Daarnaast voel ik me hier heel erg veilig en als ik een momentje voor mezelf nodig ben, dan krijg ik daar alle ruimte voor. Erik haakt hierop in dat het mooi is om te zien hoe Maureen zich van dag 1 tot nu heeft ontwikkeld, ze is gewoon ontzettend gegroeid de afgelopen jaren. Om deze groei te ondersteunen hebben de gedetacheerden altijd één direct aanspreekpunt waar ze terechtkunnen. Op deze manier zien we dat als er iets is, ze altijd terechtkunnen bij iemand.

Werken achter de balie!

Naast het werken binnen de woningen en in de zorg is het natuurlijk ook erg belangrijk om mensen te kunnen ontvangen en administratieve werkzaamheden uit te voeren binnen Zozijn. Ook hier zijn twee gedetacheerden vanuit De Productie iedere dag weer druk mee, namelijk, Dian en Jan. Beiden al lang werkzaam bij Zozijn.

“Door je veilig te voelen en jezelf te zijn kun je pas echt doorgroeien!”

De ervaringen van Dian en Jan

De werkzaamheden zijn zeer afwisselend. Een dag bestaat vaak uit het opstarten van alle systemen zoals televisies, eventueel verwarming en de vaatwasser. Dit zijn werkzaamheden die vooral Dian uitvoert, omdat Jan in de ochtend op locatie bij De Productie werkzaam is.

De rest van de dag bestaat uit het ontvangen van gasten en cliënten en administratieve activiteiten. Daarnaast houdt Jan zich iets meer bezig met de fysiekere werkzaamheden en neemt hij ook soortgelijke taken van een conciërge op zich. ‘Als je Jan een taak geeft, dan weet je gewoon dat het goed komt, maar hier moet je je dan ook zeker niet mee bemoeien’ aldus Erik.

Als je het aan Dian vraagt is eigenlijk alles wel leuk, maar voornamelijk het contact aan de balie vindt ze wel heel leuk om te doen. Wat als Dian even niet op haar plek zit en er iemand op de bel drukt? Dan is daar altijd nog collega Mike die Dian roept wanneer er iemand staat te wachten.

Als Jan terugkijkt op zijn ontwikkelingen dan heeft voornamelijk het contact met de mensen bij Zozijn hier positief aan bijgedragen. Hij was altijd gewend om op locatie te werken bij De Productie, maar kijkt er altijd weer naar uit om in de middag naar Zozijn te gaan. En dat heeft een reden, want ook Dian geeft aan dat Zozijn er alles aan doet om je een hecht team gevoel te geven. Dian geeft ook aan dat dit voornamelijk komt door de vrijheid die je krijgt in je werk. Ze wil haar collega’s dan ook meegeven om altijd plezier te houden en de afwisseling in je werk te zoeken, volgens haar doet dit echt wonderen.

Ter afsluiting

Tot slot sluiten Erik en Jacquelien af met een aantal mooie woorden over de samenwerking.  Jacquelien geeft aan dat Zozijn een fantastische opdrachtgever is en dat ze Erik altijd kan vinden bij vragen. Erik geeft nog aan dat het belangrijk is dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is, ook dat is basis om te groeien in de werkzaamheden. Ieder jaar dat iemand hier werkzaam is, word je een beetje meer Zozijn. Als je hier werkt, ben je echt een medewerker van Zozijn, dit beamen ook alle medewerkers. Hij sluit af met dat ze gigantisch blij zijn met de mensen vanuit De Productie en Erik ziet dit het liefste groeien.